Bitter never sweet

Barbour – ett märke att lägga märke till

1854004-storbritanniens-flagga

Om du ännu inte upptäckt Barbour är det hög tid. Detta brittiska lyxmärke har en lång historia bakom sig. Det grundades redan 1894 av John Barbour, en skotte bosatt i South Shields i England. På den tiden importerade han oljeduk. Snart påbörjade man tillverkning av kläder i detta material, rejäla jackor som än idag utgör en del av Barbours produktutbud.

Produktutbud

Barbour fokuserar fortfarande i huvudsak på jackor, där den klassiska oljerocken spelar en central roll. Även de quiltade jackorna utgör en stor del av försäljningen. Ursprungligen var tanken att skapa plagg som var lämpliga att använda på landsbygden och även nyare kollektioner är tydligt inspirerade av detta. Man har dock även varit framgångsrika med att marknadsföra kollektionerna till den unga, urbana medelklassen. Numera kan man lika gärna se en quiltad Barbour-jacka på en ryttare ute på den brittisk landsbygden som på en IT-konsult på T-banan i Stockholm.

Även om Barbour är mest kända för sina jackor producerar de även en stor mängd andra plagg – allt från sommarklänningar till gummistövlar. Den röda tråden genom varje kollektion är den lantliga inspirationen.

Vem bär Barbour?

Alla som är någon, skulle man kunna säga. Märket är till exempel populärt bland den brittiska kungafamiljen. Kate Middleton syns regelbundet i Barbours jackor och så även prins William. Även Angelina Jolie har en quiltad jacka från märket och Barbour syntes dessutom i senaste Bond-filemn Skyfall då Daniel Craig alias James Bond spatserade fram över sina ägor klädd som en riktig gentleman från landet – i Barbour. Det finns en hel Pinterest-anslagstavla tillägnad kändisar som bär Barbour som funkar som utmärkt inspiration för den som är sugen på en riktigt snygg jacka.