Bitter never sweet

Vårmode 2014

Modet på kläder, väskor och andra accessoarer brukar gå hand i hand. Det är ju viktigt att det ena matchar det andra även om det inte alltid behöver vara i exakt stil. Det går att ha accessoarer i en stil och en helt annan klädstil. Men i dessa fall är det mycket viktigt att de skiljer på sig så pass mycket att brytningen och skillnaderna syns tydligt.

Kort läderjackaUnder 2014 kommer 80-tal möta 90-tal i en blandning med dagens mode. Retro är med andra ord på frammarsch. Från 80-talet kommer de stora djurtrycken på både tröjor och väskor. Många gånger i guld och silver. En ytterligare färg som kommer dominera året är orange. Det smög sig in redan under 2013 och kommer öka sitt utrymme i modevärlden under kommande år.

Från 90-talet lyfts bland annat byxor med pressveck fram i likhet med den klassiska bikerjackan (kort skinnjacka) och de plagg med stora mönster.

Färgmässigt så är det kontrasterna som dominerar. Det är mjuka färger så just de starka färgerna från 80-talet plockas inte upp – i alla fall inte som huvudfärg. Däremot kan man mycket väl ha ett skärp i skarp orange till de mer dämpade färgerna på klädesplaggen.

Som vanligt håller sig jeans sig på modet som det i stort sett alltid gjort. Det i likhet med skinn även om skinnprodukter förväntas öka i försäljning. Detta även inom på accessoarer. Väskor kan vara av skinn eller mocka och blir (som det länge varit) en stor del av personens klädnad. Den har en funktion men framförallt en estetisk sådan.